Νέα - News | Εξώδικα σε ΑΜΟΤΟΕ και ΟΜΕ η ΕΛΠΑ (από enduro.gr)
17.01.07 

 


Ο Θεόδωρος Γαζούλης, μέσω μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης, ανακοίνωσε την επιτυχία της ΑΜΟΤΟΕ μέσω απόφασης του Εφετείου Αθηνών, η οποία παραπέμπει το μονοπωλιακό καθεστός της ΕΛΠΑ στο Ευρωπαικό δικαστήριο (από www.enduro.gr)

Στις 16 Ιανουαρίου 2007 δημοσιεύτηκε το ακόλουθο άρθρο στο διαδικτυακό τόπο www.enduro.gr. Εμείς αναδημοσιεύουμε τμήμα αυτού του άρθρου διότι πιστεύουμε ότι ενδιαφέρει άμεσα όλους τους φιλάθλους και αγωνιζόμενους των αγώνων dragster στην Ελλάδα. Σας προτρέπουμε δε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο καθώς και άλλα σχετικά άρθρα στο διαδικτυακό τόπο www.enduro.gr για να έχετε πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση σχετικά με το θέμα της ΕΛΠΑ και των Ομοσπονδιών Μοτοσυκλέτας που υπάρχουν στην Ελλάδα.

"Θύελλα εξελίξεων τις τελευταίες ημέρες στο χώρο των αγώνων μοτοσυκλέτας καθώς η ΕΛΠΑ προχώρησε σε δυο εξώδικες δηλώσεις προς τις ομοσπονδίες ΑΜΟΤΟΕ και ΟΜΕ, υπενθυμίζοντας σε αυτές, πως μόνο αυτή έχει το δικαίωμα να προκηρύσσει πρωταθλήματα βάση του άρθρου 49 του ισχύοντος ΚΟΚ.

Σωστά ο αθλητικός νόμος στο άρθρο 19, παράγραφος 2, αναφέρει: "Για κάθε άθλημα ή κλάδο άθλησης επιτρέπεται η σύσταση μίας (1) μόνο ομοσπονδίας για όλη τη χώρα" αλλά όχι "αρχή" όπως αναφέρει η ΕΛΠΑ στο δελτίο τύπου της. Επίσης σε κανένα σημείο ο αθλητικός νόμος δεν αναφέρει την ΕΛΠΑ ή οποιαδήποτε άλλη "αρχή".

Η Ομοσπονδία ΑΜΟΤΟΕ όπως έχει δείξει μέχρι στιγμής το μόνο που ζητάει είναι το δικαίωμα να διοργανώνει αγώνες, και αυτήν ως ομοσπονδία που είναι με βάση τον αθλητικό νόμο που λειτουργεί. Μάλιστα ο νομικός εκπρόσωπος της ΑΜΟΤΟΕ Θεόδωρος Γαζούλης έφερε στο προσκήνιο, κατά την διάρκεια της απονομής πρωταθλημάτων της ΑΜΟΤΟΕ στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών ένα τεράστιο θέμα που μας ενδιαφέρει όλους μας.

Η ΕΛΠΑ σύμφωνα με τον Θεόδωρο Γαζούλη ασκεί μονοπώλιο στους αγώνες μοτοσυκλέτας στην Ελλάδα για τους παρακάτω λόγους:

  • Επικαλούμενη το άρθρο 49 του ισχύοντος ΚΟΚ, αγώνες μοτοσυκλέτας μπορεί να διοργανώνει μόνο μια λέσχη.
  • Στο άρθρο 10.7 του ΕΑΚΜ αναφέρεται " κάθε αγωνιστική συνάντηση που περιλαμβάνει αγώνες πρωταθλημάτων, κυπέλλων ή επάθλων της ΕΘΕΑΜ/ΕΛΠΑ μπορεί να συνδυαστεί με την εμπορική προβολή ενός υποστηρικτή που θα αναφέρεται στον τίτλο ή στον υπότιτλο των αγώνων, μόνο μετά την σύμφωνη γνώμη της ΕΘΕΑΜ/ΕΛΠΑ "
  • Στο άρθρο 60.6 του ΕΑΚΜ αναφέρεται " κατά την διάρκεια των αγωνιστικών συναντήσεων επιτρέπεται η διαφήμιση πάνω σε αναβάτες και μοτοσυκλέτες "
  • Στο άρθρο 110.1 του ΕΑΚΜ αναφέρεται " ο Οργανωτής είτε απ' ευθείας είτε μέσω της Εποπτεύουσας αρχής, πρέπει να μεριμνήσει για την ασφαλιστική κάλυψη της αγωνιστικής συνάντησης, που να περιλαμβάνει τις ευθύνες του ίδιου, των κατασκευαστών, των αναβατών, των επιβατών … για την περίπτωση ατυχημάτων και ζημιών προς τρίτους κατά την διάρκειά της και τη διάρκεια των δοκιμών "

Η απόφαση σημειώνει την ολοκληρωτική δέσμευση από την ΕΛΠΑ των αγώνων μοτοσυκλέτας αλλά και την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας από την ίδια με την εμπορική εκμετάλλευση των αγώνων και των αθλητικών εκδηλώσεων. Επίσης σημειώνει την δυνατότητα του παραπάνω σωματείου να μην χορηγεί την σύμφωνη γνώμη της σε οποιονδήποτε οργανωτή αγώνων χωρίς να υποχρεώνεται από το νόμο σε αιτιολογία και χωρίς να υφίσταται έλεγχο ή αξιολόγηση προς τη χρήση της εξουσίας αυτής. Τέλος η απόφαση καταλήγει πως η κατάσταση αυτή φέρνει προ τετελεσμένου τον οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο να δραστηριοποιηθεί στον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Ο Πρόεδρος του τριμελούς δικαστηρίου Ηρακλής Μπούνιας , διατύπωσε " η ΕΛΠΑ οδηγείται σε καταχρηστική άσκηση της δεσπόζουσας θέσης της στη διοργάνωση αθλητικών αγώνων μοτοσυκλέτας κ.λ.π. αφού μπορεί, … να επιβάλει σε όσους ανταγωνιστές της, … επιθυμούν να διοργανώσουν στην Ελλάδα αγώνες μοτοσυκλέτας κ.λ.π. προϋποθέσεις τέτοιες, ώστε τελικά να καθίσταται ανέφικτη η απ' αυτούς οργάνωση και η διεξαγωγή αγώνων μηχανοκίνητων οχημάτων κ.λ.π., προστατεύοντας έτσι τα δικά της συμφέροντα σε βάρος των ανταγωνιστών της "

Η απόφαση του προέδρου να διατυπώσει την άποψή του έχει μέγιστη ισχύ. Κάτι τέτοιο μπορεί να συγκριθεί από νομικούς ως ισχυρότερη θέση και έρχεται σε συνδυασμό με την αναβολή οριστικής απόφασης . Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών δικαιώνει την ΑΜΟΤΟΕ και πέραν αυτού παραπέμπει το θέμα προς επίλυση από το Ευρωπαικό Δικαστήριο , κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στα χρονικά της διαμάχης των Ομοσπονδιών με την ΕΛΠΑ."

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ - COMMENT ON THIS ARTICLE