Νέα - News | Εγκαταλείπουμε το .gr και μεταφερόμαστε στο .com! - We move from .gr to .com!
12.10.04 

 

Τις τελευταίες είκοσι περίπου ημέρες εργαζόμαστε σκληρά για να ενημερώσουμε το λογότυπο του site μας, σε κάθε σελίδα, σε κάθε φωτογραφία, σε κάθε βίντεο σε κάθε post των forums μας. Η δουλειά αυτή είναι τεράστια, χρονοβόρα και πολύ κουραστική. Δεν πτοούμαστε όμως. Μέχρι σήμερα έχουμε αλλάξει τα κείμενα από dragster.gr σε dragnews.gr σε όλες τις σελίδες μας, εκτός των μηνυμάτων των forums μας. Επίσης, έχουμε αλλάξει τις φωτογραφίες από τους πέντε πιο πρόσφατους αγώνες, ούτε λίγο ούτε πολύ 1180 φωτογραφίες. Και συνεχίζουμε...

Θα παρατηρήσατε λοιπόν ότι ενώ στα κείμενα, παντού φαίνεται το νέο μας domain, το dragnews.gr, στις φωτογραφίες μας παρουσιάζεται το greekdragster.com. Γιατί αυτή η διπλή ονομασία; Ποιο θα είναι τελικά το όνομά μας;

Αγαπητοί φίλοι, μερικές ημέρες πριν, κάποιος ενημέρωσε το δικηγόρο μας, ότι θα κάνει αίτηση διαγραφής για το dragnews.gr domain! Η πρώτη μας αντίδραση ήταν να τον αγνοήσουμε. Μετά όμως σκεφτήκαμε ότι δεν μπορούμε να υποπέσουμε ξανά στο ίδιο λάθος: Να αναπτύξουμε δηλαδή τη δουλειά μας και να επενδύσουμε προσωπικό χρόνο και χρήμα ξανά σε ένα ελληνικό domain name. Και ίσως μετά από δύο, πέντε, δέκα, εκατό χρόνια να έρθει κάποιος, όποιος και να είναι αυτός, και να μας πάρει το dragnews.gr.

Μετά σκεφτήκαμε να το ονομάσουμε eliasvathias.gr. Ναι αλλά αν κάποιος, έστω ο φίλος μας ο Nicolas, έχει καταθέσει στο Υπουργείο Εμπορίου σαν trademark τη λέξη θειά (thia) τότε θα έρθει και θα μας πάρει το eliasvathias.gr αφού το thia αποτελεί τμήμα του domain μας και ταυτόχρονα registered trademark του Nicolas.

Δηλώνουμε προς αυτούς που μας έχουν απειλήσει ότι θα μας κάνουν μηνύσεις για οτιδήποτε υπάρχει στον κόσμο, για τις ανακοινώσεις μας, για τις πεταλούδες που πετούν στην Κίνα, για το άρωμα που φοράμε, για το φαγητό που τρώμε, για τις σεξουαλικές μας προτιμήσεις, για τον αέρα που αναπνέουμε, ότι αυτό το κείμενο αποτελεί τη δημόσια διαμαρτυρία μας για τα τεκταινόμενα στον ελληνικό χώρο του internet.

Και μια που αναφέραμε τον αέρα που αναπνέουμε, σας δηλώνουμε λοιπόν ότι ο αέρας που αναπνέουμε στο .gr μυρίζει κλεισούρα και μούχλα. Αισθανόμαστε μη ευπρόσδεκτοι στο ίδιο μας το σπίτι. Αισθανόμαστε ότι είμαστε βάρος στο .gr domain. Κι επειδή είμαστε πολύ εγωιστές και δεν ανεχόμαστε να είμαστε βάρος σε κανέναν, επειδή το site μας είναι ασήμαντο για να υπάρχει και να στεγάζεται στο .gr, φεύγουμε και αφήνουμε το .gr να εξελιχθεί όπως του αξίζει. Φεύγουμε κι εμπιστευόμαστε το μεράκι μας στο .com.

Και τι θα γίνει με το dragnews.gr; Όπως έχουμε δηλώσει ξανά, σεβόμαστε τους ελληνικούς νόμους και θα διεκδικήσουμε στο δικαστήριο, στο εφετείο, στο Συμβούλιο Επικρατείας και στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο ό,τι είναι δικό μας, ότι εμείς έχουμε κάνει γνωστό, ό,τι δικαιωματικά μας ανήκει. Θα παλέψουμε, με βάση τους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς νόμους για ό,τι είναι δικό μας εδώ και τόσα χρόνια!

Αποφασίσαμε όμως να αποχωρήσουμε από τα .gr domains ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον χρόνο και τον τρόπο που πεταχτήκαμε έξω από το σπίτι μας, χωρίς ούτε μια προειδοποίηση, χωρίς να μπορούμε να ειδοποιήσουμε τους φίλους μας για τη νέα μας διεύθυνση, χωρίς να μπορούμε να λάβουμε τα e-mail μας! Και όλες αυτές τις ημέρες τα e-mail που εξακολουθούν και στέλνονται στο webmaster@dragster.gr φτάνουν και αποθηκεύονται σε άλλον server, ξένον προς εμάς!

Τα αποτελέσματα είναι ορατά: Η επισκεψιμότητά μας έχει πέσει κάτω από το 50% και έχουμε επιστρέψει εκεί που βρισκόμασταν πέρυσι! Δεν πειράζει όμως, εμείς θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας και αυτό μόνο και μόνο χάρη στα μηνύματα υποστήριξης που καθημερινά λαμβάνουμε από εσάς. Μηνύματα που μας δώσανε τρομερό κουράγιο. Μηνύματα που μας έκαναν να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε καθόλου μόνοι μας!

Αποχωρούμε λοιπόν από το dragnews.gr, το οποίο φυσικά και μας ανήκει. Δεν πρόκειται όμως στο μέλλον να εμπιστευτούμε ποτέ ξανά τα ελληνικά domains. Η ελευθερία της έκφρασης είναι ύψιστο αγαθό και προτιμάμε να βρισκόμαστε στην Ανταρκτική με ένα δικό μας κομμάτι γης, ελεύθεροι να εκφραστούμε παρά να παλεύουμε να αποδείξουμε στην Ελλάδα, στο σπίτι μας, τα αυταπόδεικτα! Δυστυχώς για εμάς, δεν είμαστε δικομανείς!

To internet έχει δημιουργηθεί και παραμένει το πιο ελεύθερο μέσο έκφρασης του απλού ανθρώπου. Πολλές προσπάθειες γίνονται και θα γίνονται για να ελεγχθεί και να φιμωθεί, σε όλο τον κόσμο. Νόμοι ψηφίζονται, νόμοι ερμηνεύονται κ.λπ. Ό,τι και να γίνει όμως, πάντα θα παραμένει ελεύθερο. Η τουλάχιστον θα παραμένει ελεύθερο ένα κομμάτι του. Κάπου εκεί, στο ελεύθερο κομμάτι του Internet, θα μπορείτε να βρείτε και την παρέα μας. Την παρέα μας η οποία ήταν είναι και θα παραμείνει ΚΑΘΑΡΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ, η οποία έχει μπορέσει και έχει μετατρέψει το hobby της σε ένα αξιόλογο site, με πολλούς φίλους και αρκετούς εχθρούς. Ζήτω το .com!

Το κείμενο αυτό και την 3χρονη περιπέτειά μας την αφιερώνω στους πραγματικά αξιόλογους καθηγητές μου, στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας καθώς και στον πατέρα μου τον Θύμιο, ο θάνατος του οποίου απετέλεσε την αφορμή της δημιουργίας αυτού του site, τον Αύγουστο του 2001.

Ηλίας Βαθειάς

 

NEWS IN ENGLISH
The last three years, out team created a remarkable site, that was hosted on dragster.gr domain. Recently we had to move our site to a new domain name, dragnews.gr. Someone told us that he is going to take dragnews.gr from us. So, although we doubt this, we decided that we no longer want to host our site to .gr domains. We do not feel welcome to our own country! We reserve every right for dragnews.gr but we will never again trust a .gr domain name to host our passion, our work, our efforts! Our final domain name, is GreekDragster.com!

This article and our three years of wandering is dedicated to my remarkable teachers in Informatics Department of Univercity of Athens but mostly to my father, Eythymios, since his death constituted the reason for the creation this site.

Elias Vathias