Νέα - News | Η γνώμη του Πρόεδρου του FIA Drag Racing Commission Mr Carl V. Olson!
09.07.04 

 

Μετά από παρότρυνση πολλών αγωνιζόμενων του DRC και της ΛΕΝΟΘ, επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο του FIA Drag Racing Commission Κύριο Carl V. Olson. Του εκθέσαμε αναλυτικά τα θέματα της διακοπής του αγώνα στην Τρίπολη, της απόφασης της ΕΘΕΑ να μην μετρήσει τους βαθμούς αυτού του αγώνα καθώς και της αιτιολόγησης της ΕΘΕΑ, ότι δηλαδή δεν έχουν ολοκληρωθεί τα χρονομετρημένα περάσματα για όλους τους αγωνιζόμενους. Θέσαμε υπ' όψη του πάμπολα στοιχεία για το συγκεκριμένο αγώνα, αναλυτικά αποτελέσματα, φωτογραφικό υλικό, βίντεο κλπ και ζητήσαμε την άποψή του για το όλο θέμα. Ο κύριος Carl V. Olson μας απάντησε μετά από 4 ώρες! Ακουθεί ολόκληρη η απάντησή του σε μετάφραση. Τα συμπεράσματα δικά σας!

Αξιότιμοι Κύριοι,

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πληροφόρηση σχετικά με τη διακοπή του αγώνα dragster που διεξάγει στην Τρίπολη στις 22 και 23 Μαίου του 2004.

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι η FIA δεν έχει καμία αρμοδιότητα στα εθνικά / εσωτερικά γεγονότα. Αυτή η αρμοδιότητα ανήκει στην εθνική αθλητική αρχή, σε αυτήν την περίπτωση στην ΕΘΕΑ.

Έτσι, η εθνική αθλητική αρχή διαμορφώνει τους δικούς της εγχώριους κανονισμούς μετά από εκείνους της FIA. Υπάρχουν πολυάριθμες αναφορές και στην ετήσια έκδοση FIA του 2004 για τα αυτοκινητιστικά σπορ και στους αθλητικούς κανονισμούς για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα dragster που εξετάζουν το θέμα της πρόωρης διακοπής ενός αγώνα dragster. Υπάρχουν επίσης τμήματα σχετικά με την εξαίρεση, την αναστολή και τον αποκλεισμό εξ' αιτίας ακατάλληλων ενεργειών των συμμετεχόντων.

Τα ακόλουθα αποσπάσματα από τους κανονισμούς αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα ζητήματα που προκύπτουν από τα γεγονότα που συνέβησαν στην Τρίπολη.

ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΌ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ DRAGSTER

Άρθρο 12 - Χρονομετρημένα και Κανονισμοί:
"Οι θέσεις από τα χρονομετρημένα και τις κόντρες θα βαθμολογούνται σύμφωνα με τους κανονισμούς αγώνων dragster FIA."

Παράγραφος 8 - Κατάταξη Πρωταθλήματος - 8.2 Σημεία - Γενικά:
"Όλοι οι βαθμοί απονέμονται στον οδηγό και δεν μπορούν να μεταφερθούν κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις. Οι βαθμοί δεν είναι μεταβιβάσιμοι από μια κατηγορία σε άλλη. Εάν ο αγώνας διακοπεί και επαναπρογραμματίιστεί εξαιτίας του καιρού ή από άλλη αιτία και ενώ οι κόντρες της κατηγορίας είναι υπό εξέλιξη, στους αγωνιζόμενους που δεν μπορούν να επιστρέψουν θα απονεμηθούν οι βαθμοί μέχρι τον κύκλο περασμάτων που ολοκληρώθηκε πριν από την αναβολή."

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗ FIA ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΙΚΑ ΣΠΟΡ
Dragsters - Παράγραφος 8 - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ - 10

Πρόσθετοι λόγοι για αποκλεισμό, πρόστιμα, αναστολές, ή / και αποβολές είναι:
1) Η επαφή με το προστατευτικό κιγκλίδωμα, εμπόδια ή οποιοδήποτε άλλο μόνιμο προσάρτημα διαδρομής (οι λαστιχένιοι κώνοι όταν χρησιμοποιούνται θεωρούνται οπτικά βοηθήματα, όχι προσαρτήματα)
2) Η αντιαθλητική συμπεριφορά, η ανάρμοστη γλώσσα, ή η καταστρεπτική για τον αγώνα συμπεριφορά
3) Οποιεσδήποτε συνθήκες που θεωρούνται επισφαλείς, άδικες, ή εκτός τάξης. Εάν ένας οδηγός αποκλειστεί για οποιοδήποτε λόγο πριν από την έναρξη ενός αγώνα, δεν μπορεί να επανέλθει.

Σαφώς, εάν ένα γεγονός αναβληθεί ή ακυρωθεί μετά από την έναρξη των χρονομετρημένων προσόντων ή / και των κοντρών, στο πλαίσιο των κανονισμών FIA, οι βαθμοί θα απονεμηθούν μέχρι το χρόνο της αναβολής ή της ακύρωσης.

Μπορώ επίσης να επιβεβαιώσω ότι αυτό είναι, και ήταν, η πολιτική του National Hot Rod Association of των ΗΠΑ (μέλος της ACCUS) αλλά και των περισσοτέρων άλλων διεθνών οργανισμών σχετικών με αγώνες dragster.

Σχετικά με τη διακοπή του αγώνα από ορισμένους αγωνιζόμενους, οι κανονισμοί παρέχουν σαφώς την δυνατότητα στους διοργανωτές του αγώνα να επιβάλουν ποινές που κυμαίνονται από τον αποκλεισμό ως τα πρόστιμα, τις αναστολές ή / και τις αποβολές. Αυτό θα περιελάμβανε και την παρακράτηση όλων των βαθμών από τους συγκεκριμένους αγωνιζόμενους στο συγκεκριμένο αγώνα.

Σαφώς, το DRC και ΕΘΕΑ έχουν την επιλογή να ολοκληρώσουν τον αγώνα σε μεταγενέστερη ημερομηνία και να απονείμουν τους βαθμούς του αγώνα μετά την ολοκλήρωσή του, ή να θεωρήσουν τον αγώνα ως ολοκληρωμένο και να απονείμουν τους βαθμούς βάσει των χρονομετρημένων και κοντρών που έχουν διεξαχθεί ως το σημείο της διακοπής του αγώνα!

Κατά την άποψή μου, θα ήταν εξαιρετικά άδικο για όλους τους αγωνιζόμενους που ολοκλήρωσαν τα χρονομετρημένα περάσματά τους και συμμετείχαν και σε αρκετές κόντρες να χάσουν τους βαθμούς τους.

Είναι κοινή πρακτική να απονέμονται όλοι οι βαθμοί σε όλους τους αγωνιζόμενους που συμμετείχαν μέχρι και τη διακοπή του αγώνα, εκτός από αυτούς που ακυρώθηκαν λόγω αντιαθλητικής συμπεριφοράς, ανάρμοστης γλώσσας ή επιβλαβούς προς το άθλημα συμπεριφοράς.

Ελπίζω ότι αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν το DRC και τη ΛΕΝΟΘ καθώς και το σύνολο των αγωνιζόμενων στη χώρα σας.

Ειλικρινά,

CARL V. OLSON
Πρόεδρος,
FIA Drag Racing Commission

 

dragnews.gr

Ηλίας Βαθειάς